torsdag 13 november 2008

Inte bara skator äter sopor

Karin Ahlborg, Aftonbladets matreporter, har dragit det hela till sin spets; hon har lagat mat av sopor. Hennes poäng är viktig; vi ska lita till våra sinnen när vi bedömer livsmedeles tjänlighet- inte titta till datumen. Precis som Ahlborgs barn har Ingenjören svårt att dricka mjölk vars bäst-före datum är nått, utan att ens ha luktat på den.
Resursslöseri i stora mått mätt. Hur mycket mat som slängs är det nog ingen som vet. Om någon vill ta tillvara dess sopor, borde det väl ses positivt.

Lidl i Solna har förgiftat sina matsopor för att undvika att hemlösa nallar ur containrarna. Vad ska man säga om det? För det första är det otroligt tragiskt att det i Sverige finns de som behöver leta efter brödfödan bland sopor, och för det andra så är det minst lika tragiskt att de finns människor som inte kan unna dessa hungriga magar bröd för dagen, mat som ändå skulle ha kaserats. Då handlar det inte bara om resurslöseri, utan om avsaknad av medmänsklighet och humanitet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet är att många nu tror att det var Lidl centralt som kommit på detta istället för en enskild anställd.
Det beror på att folk inte läser artiklarna till slutet.

Du kan ju ta hem hemlösa till dig och låta dom bo och sova?
Om du nu tycker att andra saknar medmänsklighet.

Charlotte sa...

a.p.se- som jag skrev så var det Lidl i Solna som gjort detta förhoppningsvis, ogenomtänka.

Det var väl åtgärderna i sig som jag vänder mig emot och inte ser någon poäng med. Sedan är inte de svagas situation i samhället, Lidls ansvar.

Själv skulle jag inte ha någonting emot om de hemlösa letade igenom min soptunna eller kompost, men förhoppningsvis skulle det vara svårt att i första ledet hitta något ätbart där. Har nämligen som mål att inte slänga mat.